exlucifer
26.11.2008, 05:30
Bir kaç mixing tekniği;
belirli mixing teknikleri vardir,mesela;
-drop mixing
-beat mixing
-spinback mixing
-throw-in cut
-cutting back mx
-cutting forth mx
-scratch cuts mx
-punching in mx
...bunlar belli basli mixing teknikleridir,teknikler djlerin caldiklari muzige ve stillerine gore degisir...en onemli olan
teknik beat mixing dir...beat mixingde de en onemlisi kulaktir.sesleri iyi algiliyor olmalisin.
bunlarin disinda djlerin kendilerine gore teknikleride vardir.ama dedigim gibi calinan muzik cok onemli
Spinback mixing
Bunu techno dj'leri daha çok kullanır , çalan plaği saat 11 yönünde geriye dogru çeker ve 2-3 tur hızla dönmesini sağlar , dönen plak durmaya yakın , çalcagı parçayı girer.
Beat mixing
Bir sayfa geride anlattiğimiz , parçaların vuruşları oturtup girceğimiz parçanın bassi saat 10 yönüne getirip mezuru gelince aynısını çalan parçaya uygulayıp girdiğimiz parçanın düşük frekansı saat 1 yönüne getirip geçtigimiz mix tarzı.
Harmonic mixing
Intro ve outroları nota düzeni içinde parçaların harmonik mixlenmesi. Bu mix için nota bilgisi ve parçanın yapı ve nota ve dominant yapısını bilmek gerekir.
Subdominant,dominant ve tonic olarak kategorileri var, bunları nota armonisi içinde mixlemeye harmonic mix deniyor.
Birkaç örnek vermek gerekirse;
Dm (10A) Hemstock & Jennings - Mirage 'of hope' (Lange Remix)
Dm = D Minor
Em (9A) Tukan - Light a rainbow (Green Court Mix)
Em= E Major
İleri mix tekniklerine giriyor harmonic mixing.
Mixing adımları
Eşitlemeden iki parçayı 4 bar bile mixleyemezsin zaten , birak 32 bar mixlemeyı oturtmadan olmuyor ancak drop mix olur o.
Mixing adimları: (zorluklarrr )
1. Beat Matching
2. Bar Mixing/Phrase Matching
3. Equing
4. Structure
5. Harmonic Mixing
Birazda harmoniksel bilgi:
parcanin pitchi degistikce keyi de degisir. ne kadar degisim ile key kayar onu bulalim:
oktav, keyboard da gordugunuz 7 notalık aralıklar (ince do ile kalın do arası gibi) bir notadan 1 oktav yukarı çıktığınızda frekansı 2 katına çıkarmış olursunuz.
1 oktav= 12 semitones
her iki komsu semitone frekanslari orani birbirine esittir.
simdi her bir semitone kayista frekans % kac degisir sorusu ile ilgileniyoruz. pitch degisimi kadar frekansin degisecegini varsayiyoruz.
ayrintiya girmeden, sorumuzun cevabi
2^(1/12)
=1.0595
yani yaklaşık olarak %6 lık bir değişim yaparsak pitchte bir semitone kaymış oluruz.
mixlerken parçaların base keyleri ile değil de pitch ayarı yapıldıktan sonra yani beatmatch yapıldıktan sonraki keylerinin aynı (ya da +-1) olması gerekir hormonik mix diye tanımlanan şey icin.
exlucifer
26.11.2008, 05:31
çok kanallı mixleme
öncelikle bu bilgiler ütopik gelebilir, ama hepsi uygulanmış ve belli sonuçları doğurmuş teknikler. Size de yeni yollar çizebilir düşüncesindeyim. Klasik yöntemlerle bir problemi olmayan dj lerin denemesi tavsiye edilir. Psy ve minimal öğeler ile çok iyi gider.
çok kanallı mixleme
2 veya daha çok kanalın aynı anda çalınmasıdır. Parçalar set içinde eritilir. Geçişlerde de kullanılabilir. Amacı müzikteki layer sayısını arttırmak ve “melodi akışı” sağlamaktır. Aynı keylerle yapıldığında kulağa pürüzsüz bir ses gelse de asıl etkisini farklı keylerde gösterir. 4/4 lük parçalarla iyi gider (Breakbeat ve türevleri hariç). İnsanları belli statelere getirmek için kullanılır, ayrica master mix e hazırlık aşamasıdır. Dinleyiciler doğru insanlar değilse yorucudur, populer kültür içinde kullanılabilme ihtimali bence yoktur.
Farklı şablonları var: (Her satır bir kanalı ve A,B,C,D her dörtlüğün vuruşlarını gösterir, sonraki sayı da toplam gaindeki payı gösterir)
A B C D (0.50)
A B C D (0.50)
Beyinleri daha karmaşık mixlere hazırlamak için kullanılır. Aynı keyde parçalar ile iyi gider. Diğer mixlerden sonra kullanıldığında ise dinlendirir beyni.
A B C D (0.50)
C D A B C D (0.50)
Bu da yukarıdaki ile benzer özellikler gösterir, tek farkı daha devamlı bir his sağlamasıdır. Layerlari ayrıştırmaya davet eder beyni.
D A B C D (0.25)
D A B C D (0.50)
A B C D (0.25)
0.50 lik dışındaki parçaların weird seslere sahip olmasında fayda var. Önden giden kanal sample bazlı olmalı, yoksa gürültü duyarsınız sadece
A B C D (0.16)
D A B C D (0.50)
C D A B C D (0.33)
2 sample bazlı kanal gerekli. Ana parçayı desteklemek için..
A B C D (0.45)
D A B C D (0.10)
C D A B C D (0.45)
Anlaşılması zor bir mix, dinleyenin kaldırabileceğinden emin olmadan denemeyin. Bunu çalmadan once bundan öncekileri denemenizde fayda var.
A B C D (0.30)
D A B C D (0.10)
C D A B C D (0.10)
C D A B C D (0.50)
Çaldığınız parçaların 8 dakikadan kısa olmaması gerekli, zira buna alışması zaman alıyor biraz. Layer sayısı 9 ve üzerine çıktığı için buna alışan bir beyni daha zayıf melodilere maruz bırakmamak gerekir yoksa dinleyici “düşer”.
94 98 arası partilerimizde kullanmıştık bunları, ve drug kullanımı 0 lanmıştı.
Bunlar hiç bir şekilde sınırlar değil. İşe yaradığı düşünülen güzel kombinasyonlar. Çalacağınız parçaları bence çok iyi tanıyın denemek istiyorsanız. Yoksa dinleyiciler ile beraber sonunu kestiremediğiniz yerlere gidebilirsiniz.
exlucifer
26.11.2008, 05:31
İleri Mixing teknikleri
Zamanlama
Acapella
PvD'ın mixing teknikleri
Eq
Pitch
Mixer kullanımı
Efekt
Potans ve Eq
Özet: (beatmatch,plaklarınızı tanımak,plaklarınızın yapısı,2 plak seçmek,potanslarınızın konumu,mix)
Neden mix'lerimiz berbat?
Ambians problemleri
Eq problemleri
Düzensiz ses seviyeleri
Pan ayarı
Frekans iptali ve safhaları
Çok fazla efekt kullanımı
Sibilance ve Plosives
Deforme olmus ses
Zayıf aranjeler
Basit midi programlama
tech-ill
26.11.2008, 05:54
dostum başlığı taşıdım, burda olması daha uygun, çok güzel bir konu, paylaşımın ayrıca teşekkür ederim.
Josh Tyerr
26.11.2008, 07:02
Güzel ve yararlı bilgiler teşekkürler exlucifer. Konu sabitlenmiştir.
GetMoreMusic
27.11.2008, 12:27
Yararlı bilgiler paylaşım için sağol
exlucifer
27.11.2008, 19:18
ben teşkkr ederim umarım yararı olur bilgilerin
Dostum Çok teşekürler ama inan fazla bişey anlamadım.Çünkü çok acemiyim.Benim sormak istediğim konu şu:
DJ'ler setleri nasıl yapıyorlar ,bu tekniklerle mi ? Mesala sitede bazı arkadaşlar ''setim'' diye paylaşım yapmışlar.Bunu nası yapıyorlar ?
tech-ill
03.12.2008, 00:04
yücel avatarda dj yazıo ?
_AyLiN_
03.12.2008, 00:15
QUOTE(tech-ill @ 03.12.2008, 00:04)

Yücel avatarda DJ yazıyor ?

Al benden de o kadar...
Çaktırma dostum, aramızda kalsın
Şaka bir yana ya bu işi öğrenmek için çabalıyorum ama yani bilmedeiğim çok şkonular var.
Mesela Virtual Dj az çok kullanıyorum ama DJ SET hangi programla yapılır bilmiyorum.
Bak açıkladım yukarda ama siz yine de:
şşşşşşş ! Çaktırmayın
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.