Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: sertab goes to the club
Dance4trance | Legal Electronic Music Portal of Turkey > Dance4trance Elektronik Müzik Kültürü > Müzik > Makaleler
Julio
Canlı canlı dans müziği
'Sertab Goes To Club' albümünü konuşmak için Sertab Erener'le Bebek'te buluştuk. "Gerginim biraz" diye geldi. Sebebi cumhurbaşkanlığı seçimleriymiş. Masaya oturur otururmaz görüşlerini anlattı elini kolunu kullanarak. Ülke için kafa yoranlardan. 'Ben olmuşum Eurovision birincisi, daha ne olsun' demiyor; ülke sorunlarını kafasına takıyor. Çantasından çıkardığı (içine yeşil çayı hazırlanmış) fincanına sıcak su istiyor ve söyleşimiz başlıyor. "'Sertab Dijital' konserleriniz de oluyordu. Şimdi de tamamen elektronik altyapıları olan bir albüm çıkardınız? Bu, içinden geçtiğiniz müzikal sürecin bir getirisi mi? 10 yıl önce böyle bir proje yapabilir miydiniz? Yoksa bir arayış mı? Devamı nasıl gelecek?" diye soru üstüne soru soruyoruz. "Değişen her şey gibi insan da değişiyor. Değişim daimi devam ediyor. Beğenilerin doğrultusunda üreten biriysen ürettiğin şeyler de o şekilde değişiyor. 10 yıl önce aklıma böyle bir müzik yapmak gelmediği için onu üretemedim. Ama dünyanın müziğinin de o yöne gitmesi etkili oldu. 10 yıl önce Ibiza diye bir adamız yoktu. Bu müzik büyük bir market oluşturmamıştı. Dinlediğim ve beğendiğim insanlar vardı. Bu aslında bir albüm projesi değildi, konser projesiydi. Konserde bunun hayata geçirilip geçirilmeyeceğini bilmiyordum. Murat Uncuoğlu ve Aytekin Kurt'a danıştım. Sahnede canlı çalınmasından yanaydım. Onlar da bazı programlarla canlı dans müziği yapılabileceğini söyledi. Her şey o an oluyor.
Akustik müzikler gibi. 'Half playback' ya da 'full' playback yapmıyoruz" diye yanıtlıyor.
'Sertab Goes To Club'ta Sertab Erener, Murat Uncuoğlu ve Aytekin Kurt'un dünyasına girmiş. Başlı başına bir Sertab Erener albümü değil. Albüm, üçlü bir çalışmanın ürünü. Sahne için giriştikleri projeyi albüme çevirmişler. Fakat Sertab Erener altını çiziyor; "Her ne kadar altyapılar elektronik olsa da, yine de birçok şey o an sahnede 'canlı' çalınıyor". Bu tekniği heyecanla anlatıyor. Böyle bir çalışma çok keyifli gelmiş belli ki. "Oyuncak gibi" diyor hatta. "Bu albümün devamında benzer bir proje olacak mı?" sorusuna "Bu projenin kendi içerisinde devamlılığı olur mu olmaz mı bilmiyorum. 'Sertab Goes To The Moon' yaparım belki. Elektronik ve dans ile ilgili başka bir kapıyı açacağız belki. Pop konserleri, caz ve elektronik konserlerim var. İnsanların kafası karışıyor olabilir ama ben bu çokluktan keyif alan biriyim" diye yanıtlıyor.
Sertab Erener aslında dans müziğine uzak değilmiş. "Profesyonel bir dansçı olmak isterdim hep" diyor. "O da acıklı başka bir hikâyedir" diye bağlıyor konuyu. Ama bu dans tutkusunu 'Sertab Goes To Club' konserlerine de yansıtacakmış. Espri yapıyor: "Doğaçlamaya yönelik hareketler silsilesi yapacağım!"
Konu Eurovision'a geliyor. Eurovision'u "Kimilerine göre küçümsenecek, kimilerine göre küçümsenmeyecek olan bu yarışma" diye nitelendiriyor. Her konuda bilinçli tavrını koruyor. Kendinden emin ama kibirli değil. "Eurovision hayatımı etkilemedi" diyor: "Anlamların anlamsızlığı doğrultusunda bir varoluş haline geldim. Yani ne demek istiyorum? Hayatımı anlamlandırmaya ihtiyacım yok benim. Her şey çok güzel zaten. Bir anlam yüklemem gerekmiyor. O yüzden Eurovision da aynı. Türkiye'de kimsenin başaramadığını başardım gibi bir imge oluşturmuyor kafamda. Ben sadece yapmak istediğim bir şeyi kazanmaktan mutluyum. Kulağımın bir tarafından duyuyorum herkesin övgüsünü ama bunlardan beslenmiyorum. Beni motive eden şeyler bunlar değil. Benim motivasyonum kendimle ilgili." Eurovision'un etkisini sorduktan sonra sıra Ricky Martin düetine geliyor konu ki bu bizim Sertab Erener'i eleştirdiğimiz bir konu. "Açık ol" diyor; soruyoruz: "Sertab Erener çok güçlü bir ses. Avrupa'nın Serdar Ortaç'ıyla düet yapmaya gerek var mıydı?" Yanıtlıyor: "Ricky Martin o dönem çalıştığım Sony BMG'nin bir projesiydi. Ricky Martin bir albümde dünyanın birçok ülkesinden isimlerle düet yapıyordu. Buradan da ben oldum. Bazen imzaladığın şirketlerle aynı adımı atmak zorunda kalıyorsun. Ben Ricky Martin'i küçümsemiyorum. Tanıdığımda çok sevdim. Ne yaptığı, ne kadar poposunu salladığı beni ilgilendirmiyor. Benim kendimle ilgili önemli adımlar atmama neden oldu. Miami'ye gitmem ve oradaki profesyonel hayatın nasıl işlediğini görmem, mesleki deneyimim açısından çok iyi oldu tabii. Eurovision'dan sonra Avrupa'yı dolaştım. Dünyayla ilişki kurmadığın zaman dünyadan bihaber oluyorsun. İlişki demektir varoluş. İlişkilerden besleniyorsunuz."
Sertab Erener 15. yılı için 11 Eylül'de bir konser düzenleyecek ve bu konserin DVD'sini yayımlayacak. Şu anda bu DVD projesi ve Los Angeles'a gidip ünlü müzisyenlerle yapacağı kayıtlar için çok heyecanlı. 2008'deyse bir CD'si akustik, diğer CD'si elektronik bir albüm yayımlayacak.

albümün ilk singleı yanarım'ın videosu:
http://www.youtube.com/watch?v=AYNEvfyjH9E

albüm değerlendirmesi yakında...
hot_feel
türkiyede güzel şeyler oluyo bu aralar..... ;)
Loneliness
teşekkürler julio...ben albümü dinledim ve birkaç parça özellikle videosunu verdiğin yanarım şarkısının mixlenmiş son hali gerçekten dinlenmeye değer...
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.